Niepubliczna Placówka Doskonalenia Nauczycieli Orzeł

Kurs dietetyki klinicznej

KURS DIETETYKI KLINICZNEJ

Jedną z najważniejszych życiowych wartości jest zdrowie. Każdy kto je utracił, z pewnością się z tym zgodzi. Zewsząd słyszymy hasła „żyj zdrowo”, „dobrze się odżywiaj”, „dbaj o swoje ciało i kondycję fizyczną”, „badaj się regularnie”. No właśnie! Kto powinien się badać, kiedy i jakie badania należy wykonać, by podnieść jakość swego życia i zachować zdrowie na dłużej? Do kogo się zgłosić o pomoc w odzyskaniu utraconego zdrowia? Jak rozpoznać, że dzieje się coś złego w organizmie? Tego wszystkiego dowiesz się na szkoleniu dietetyki klinicznej.

Do kogo skierowane jest szkolenie?

Do wszystkich, którzy cenią sobie własne zdrowie oraz zdrowie swoich bliskich i chcą umiejętnie o nie dbać.
Do osób, które zmagają się z owymi chorobami i wciąż szukają rozwiązania swoich problemów. Do trenerów personalnych, którzy w codziennej pracy niestety z pewnością spotkają się z tymi schorzeniami. Indywidualnie dobrany trening wraz z żywieniem jest niezwykle ważny. Do dietetyków oraz dietetyków sportowych, którzy pracują z podopiecznymi w celu poprawy ich wyglądu. Jeżeli organizm będzie zdrowy, pozwoli osiągnąć wymarzony cel. Najpierw zdrowie, później postawione sobie cele sylwetkowe. Nigdy odwrotnie.

Dlaczego dietetyka kliniczna jest tak ważna?

Insulinooporność, cukrzyca typu II, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, wyczerpane nadnercza, zwiększona przesiąkliwość bariery jelitowej (cieknące jelita), PCOS (zespół policystycznych jajników), załamanie metaboliczne, SIBO, helicobacter pylori i choroba wrzodowa oraz pasożyty, zablokowana przysadka mózgowa i patologia pracy gruczołów endokrynnych na skutek nieumiejętnego stosowania dopingu, wtórki brak miesiączki na skutek złego żywienia i treningu. To schorzenia, które niczym plaga, dotykają coraz większą część społeczeństwa. Wiele osób uskarża się na fatalne samopoczucie. Gdy zgłaszają się do lekarza, ich dolegliwości są bagatelizowane, a oni sami zostają uznani za hipochondryków, tylko dlatego, że wyniki badań mieszczą się w normach laboratoryjnych. Wmawia się im, że ich samopoczucie takie już musi być, bo „taki jest ich urok”.

Lek na całe zło?

Farmakologia jest ostatecznym etapem, po który można sięgnąć w walce o zdrowie. Tymczasem wizyta u specjalisty najczęściej kończy się wypisaniem recepty na leki, które nie wyleczą schorzenia, a jedynie zaleczą tymczasowo objawy. Czy aby na pewno na tym polega pomoc osobie chorej? Coraz częściej mówi się o dietoterapii, która potrafi skutecznie leczyć wiele schorzeń. Indywidualnie dobrane żywienie jest także znakomitą profilaktyką zachorowań na wyżej wspomniane schorzenia.

Czego dowiesz się na szkoleniu z dietetyki klinicznej?

-Dowiesz się czym jest holistyczne podejście do każdego człowieka.
-Kto i jakie badania powinien wykonać w celu monitorowania swego zdrowia lub zdrowia swoich podopiecznych.
-Jak interpretować wyniki badań w poszczególnych dolegliwościach.
-Jak rozpoznać: insulinooporność i/lub cukrzycę, niedoczynność/nadczynność tarczycy, Hashimoto, PCOS, załamanie metaboliczne, niedokrwistość (anemia), dysbiozę jelitową, zablokowaną przysadkę mózgową, zmęczone/wyczerpane nadnercza, helicobacter pylori, sibo, problemy gastrologiczne w kontekście trawienia oraz wchłaniania, patologie hormonalne w kontekście zaburzeń miesiączkowania, zaburzenia hormonalne na skutek stosowania hormonoterapii u kobiet oraz mężczyzn.
-Dowiesz się czym są choroby autoimmunizacyjne i co należy robić, gdy padnie konkretna diagnoza. -Dowiesz się jaki wpły ma indywidualnie dobrane żywienie w poszczególnych chorobach oraz jakie skutki niesie za sobą złe odżywianie.
-Dowiesz się jak powinien wyglądać trening w przypadku osób z wyżej wymienionymi chorobami.

Program kursu z dietetyki klinicznej:

DIETETYKA KLINICZNA (Dzień I)

1. Rola, trawienie, metabolizowanie oraz skutek nadmiaru i niedoboru białek w organizmie.

2. Rola, trawienie, metabolizowanie oraz skutek nadmiaru i niedoboru węglowodanów w organizmie.

3. Rola, trawienie, metabolizowanie oraz skutek nadmiaru i niedoboru tłuszczy w organizmie.

4. Utlenianie nienasyconych kwasów tłuszczowych- dlaczego jest tak bardzo niebezpieczne?

5. Cholesterol i jego prawdziwy wpływ na organizm człowieka (cholesterolowe kłamstwo).

6. Prawidłowe nawodnienie organizmu oraz wpływ witamin i minerałów na organizm.

7. Substancje antyodżywcze oraz ich wpływ na zdrowie.

8. Wpływ różnego rodzaju aktywności fizycznej na organizm- zalety oraz wady.

9. Załamanie metaboliczne na skutek niewłaściwego sposobu żywienia oraz treningu, jako początek kaskady patologicznych zdarzeń w organizmie.

10. Jelita- jako początek wielu schorzeń. Omówienie roli i pracy jelit. Omówienie najczęściej występujących schorzeń jelitowych (dysbioza, sibo, zwiększona przesiąkliwość bariery jelitowej, nietolerancje i alergie pokarmowe, helicobacter pylori, choroby pasożytnicze, choroba Leśniowskiego-Crohna, ZJD (zespół jelita drażliwego).
Umiejętny wywiad z osobą zmagającą się z problemami układu pokarmowego oraz niezbędna diagnostyka laboratoryjna w celu określenia pracy jelit. Omówienie odpowiedniego postępowania żywieniowego oraz treningowego w przypadku konkretnych schorzeń oraz suplementacja prozdrowotna mająca na celu usprawnienie pracy jelit.

11. Choroby autoimmunizacyjne- czym są, skąd się biorą, jak powstają, kto jest na nie narażony?

12. Rola głównej osi hormonalnej w organizmie (oś podwzgórze-przysadka-nadnercza), jako początek kaskady zaburzeń hormonalnych. Niezbędna diagnostyka laboratoryjna w celu określenia pracy tych organów endokrynnych. Omówienie odpowiedniego postępowania żywieniowego oraz treningowego w przypadku zaburzeń osi HPA oraz suplementacja prozdrowotna w celu wsparcia jej prawidłowej pracy.

13. Zmęczone/wyczerpane nadnercza- jak się objawia i kto jest na nie narażony. Prawidłowe rozpoznanie na podstawie objawów oraz niezbędnej diagnostyki laboratoryjnej. Postępowanie w znaczeniu holistycznym (styl życia, żywienie, trening) w celu naprawy pracy nadnerczy. Suplementacja prozdrowotna.



DIETETYKA KLINICZNA (Dzień II)

1. Insulinooporność oraz cukrzyca- omówienie prawidłowej pracy glikemii i jej ścisły związek z pracą nadnerczy. Umiejętne rozpoznanie na podstawie objawów oraz niezbędna diagnostyka laboratoryjna. Holistyczne postępowanie żywieniowo- treningowe w celu polepszenia pracy glikemii. Suplementacja prozdrowotna.

2. Niedoczynność tarczycy oraz niedoczynność tarczycy przy Hashimoto- czym jest, skąd się bierze, jak wyjść z tego zaburzenia. Rozpoznanie na podstawie objawów oraz na podstawie niezbędnej diagnostyki laboratoryjnej. Prawidłowe podejście z zakresu żywienia i treningu wraz z suplementacją prozdrowotną.

3. Nadczynność tarczycy oraz nadczynność tarczycy wraz z chorobą Gravesa-Basedowa- zym jest, skąd się bierze, jak wyjść z tego zaburzenia. Rozpoznanie na podstawie objawów oraz na podstawie niezbędnej diagnostyki laboratoryjnej. Prawidłowe podejście z zakresu żywienia i treningu wraz z suplementacją prozdrowotną.

4. PCOS- zespół policystycznych jajników. Omówienie zaburzenia, prawidłowe rozpoznanie na podstawie objawów, niezbędnej diagnostyki laboratoryjnej oraz obrazu usg. Postępowanie holistyczne w celu naprawy stanu zdrowia oraz ewentualna suplementacja prozdrowotna.

5. Zaburzenia hormonalne na skutek hormonoterapii antykoncepcyjnej u kobiet, nieprawidłowego żywienia oraz trenowania- Jak się objawiają, jak je rozpoznać na podstawie objawów. Prawidłowe postępowanie holistyczne. Niezbędna diagnostyka laboratoryjna oraz suplementacja prozdrowotna.

6. Zaburzenia hormonalne u mężczyzn na skutek nieprawidłowego stosowania dopingu. Jak rozpoznać na podstawie objawów oraz niezbędnych badań laboratoryjnych. Prawidłowe postępowanie w znaczeniu holistycznym (żywienie, trening, styl życia) w celu poprawy stanu zdrowia. Suplementaca prozdrowotna.

7. Wiele oblicz niedokrwistości. Jak rozpoznać oraz poprawiać parametry krwi za pomocą indywidualnie dostosowanego żywienia i suplementacji prozdrowotnej.

8. Prawidłowy wywiad (odnośnie stanu zdrowia i samopoczucia, dotychczasowego stylu żywienia, treningu oraz stylu życia).



Cena szkolenia: 290zł.
Po kursie dietetyki klinicznej absolwenci otrzymują dyplom z hologramem oraz zaświadczenie o ukończeniu kursu na druku MEN

Procedura zgłoszenia na kurs dietetyki klinicznej:
Wypełnić elektroniczny formularz zgłoszenia znajdujący się przy terminie poniżej
Wpłacić 100 zł pierwszej raty (lub pełną kwotę) na konto bankowe:

Centrum Kształcenia Kadr Sportowych
52-131 Wrocław
ul. Buforowa 4e
mBank S.A. nr rachunku bankowego:
08 1140 2004 0000 3702 6852 8371

tytułem: dietetyka kliniczna, imię i nazwisko kursanta

Dodatkowe informacje i uwagi organizacyjne:
O przyjęciu na kurs dietetyki klinicznej decyduje kolejność nadesłanych zgłoszeń i wpłat.

Jeżeli masz więcej pytań zapraszamy do kontaktu mailowego lub telefonicznego
e-mail: sekretariat@ckks.pl lub tel: 71 307 12 11 (Oddział Wrocław)
e-mail: lublin@ckks.pl lub tel: 81 307 01 71 (Oddział Lublin)





Poniżej przedstawiamy terminarz kursów instruktorskich, trenerskich i szkoleń w poszczególnych miastach.




Jeżeli podane powyżej terminy na "Kurs dietetyki kliniczna" nie odpowiadają Państwu,
możemy utworzyć termin kursu instruktora, trenera specjalnie dla Państwa.
W tym celu prosimy o kontakt.
- Ocena:10 / 10Niezbędne informacje do zapisów na szkolenie, kurs doskonalący bądź kurs medyczny.




Zapisz się na kurs instruktorski Kursy doskonalące i uzupełniające Kursy na instruktora i trenera
Oddział dolnośląski CKKS
tel. 71 307 12 11

ul.Buforowa 4e, 52-131 Wrocław
woj. dolnośląskie

Oddział lubelski CKKS
tel. 81 307 01 71

ul. Piłsudskiego 38 21-500 Biała Podlaska
woj. lubelskie


łowicka akademia sportuKulturysta.com | Trening, suplementacja, diety, fitnessbasementgym
CKKS na facebook CKKS na youtube CKKS na Google+
Wszytkie prawa zastrzeżonie. Copyright © 2014 r. “CKKS” Kopiowanie bez zgody właściciela serwisu surowo zabronione. Strona korzysta z plików Cookie, przebywając tutaj akceptujesz to, więcej w regulaminie. Projekt i wykonanie : Bluestudio.pl